MADR feeds

 1. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros va fi prezent vineri, 15 noiembrie 2019, la întâlnirea cu membri ai conducerii Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, din localitatea Izbiceni, județul Olt, în incinta Căminului Cultural Tudor Gheorghe, începând cu orele 16:00.

  În cadrul discuțiilor vor fi abordate teme de actualitate și interes major pentru sectorul agricol românesc, precum: formele naționale de sprijin destinate fermierilor, Planul Național Strategic în contextul noii Politici Agricole Comune 2021-2027, subvențiile APIA, noi programe de sprijin pentru fermieri, piețe de desfacere pentru micii producători, viitorul fermelor de familie, rolul formelor asociative, finanțarea și creditarea micilor fermieri, stadiul fondurilor europene din actualul PNDR 2014-2020 și redistribuirea sumelor rămase din sub-măsurile neaccesate către alte sub-măsuri.     

  Menționăm că accesul mass-media la această întâlnire este permis.

 2. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), începând cu data de 16 octombrie și până în prezent, în cadrul Campaniei de plățiîn avans pentru anul 2019, a autorizat la plată un număr de 707.573 fermieri, cu o sumă totală în valoare de 1,185 miliarde euro, reprezentând un procent de 88,51 % din numărul fermierilor pentru plata în avans, astfel:

  • 896,99 milioaneeurodin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
  • 240,5 milioaneeuro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
  • 47,84 milioane eurocofinanțare de la Bugetul Național.

  Reamintim că până la data de 30 noiembrie, în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 6536,se pot efectua plăți în avans de până la 70 % în cazul plăților directe enumerate în Anexa I la Regulamentul (UE) nr.1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, şi de până la 85 % în cazulsprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare ruralămenționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013.

  Plățile se efectuează la cursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:

  -4,7496lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329/3, pentru plățile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă);

  -4,6635lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/06, pentru plățile finanțate din FEADR(Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

 3. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că, în data de 13.11.2019, a alocat suma de 143.343.048 lei cu următoarele destinații:

  - 95.854.316 lei pentru plata măsurilor delegate de AFIR către APIA din cadrul PNDR 2014-2020, campania 2019, respectiv:
                     - 36.823.555 lei – agromediu și climă
                     - 6.916.807 lei –  agricultură ecologică
                     - 52.113.954 lei – plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale, sumele alocate reprezentând avansul în procent de 85% din valoarea totală a drepturilor de plată a beneficiarilor;

  - 40.943.395 lei pentru implementarea Programului pentru școli ce constă în distribuția în cadrul unităților școlare de fructe, legume, lapte si produse lactate;

  - 6.211.120 lei reprezentând prima plata pentru ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-aprilie 2019 asupra sectorului apicol;

  - 276.967 lei pentru plata ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi;

  - 57.250 lei pentru plata ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc.

  Facem precizarea că plata către beneficiari va fi efectuată de APIA și DAJ-uri în perioada imediat următoare.

 4. În perioada 4-8 noiembrie 2019 s-a desfășurat la Atena, Grecia, cea de a 43-a Sesiune Anuală a Comisiei Generale pentru Pescuit în Mediterană și Marea Neagră (GFCM). Delegația României a fost condusă de Nicolae Dimulescu, președintele Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură. La aceasta Sesiune au participat 18 state membre GFCM, două state cooperante (Georgia și Ucraina, care nu sunt membre GFCM) și ca observatori - Arabia Saudită, Bosnia-Hertegovina, Federația Rusă și Palestina. Uniunea Europeană este membră cu drepturi depline și a fost reprezentată de delegația Comisiei Europene condusă de Valerie Laine și de delegația Consiliului Uniunii Europene. Programul Sesiunii a constat în analiza activității GFCM în perioada 2018-2019 și stabilirea și aprobarea Programului de activitate pentru perioada 2019-2021.

  Un aspect important de interes direct pentru Romania în această sesiune a fost stabilirea cotelor de pescuit pentru calcan la Marea Neagră pentru perioada 2020-2022. După propunerile înaintate de Grupul de lucru pentru evaluarea stocurilor la Marea Neagră al GFCM, din septembrie 2019 de la Trabzon, Turcia și, ca urmare a negocierilor prelungite, s-a convenit ca pentru UE să se atribuie o cotă anuală de 150 tone calcan pentru anii 2020, 2021 si 2022, din care 75 tone/an revin României și 75 tone/an Bulgariei.

  Menționam că în anul 2017 cota de calcan a României era de doar 43 tone/an, a crescut apoi în anii 2018 și 2019 la 57 tone/an, iar acum, pentru următorii 3 ani, cota este majorată la 75 tone/an. Meritul revine deopotrivă Uniunii Europene și României, ca urmare a măsurilor de management durabil privind calcanul din Marea Neagră, luate în ultimii ani, care au condus la revigorarea stocului acestei specii valoroase. Totodată, alocarea acestei cote constituie o realizare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care s-a implicat constant în toate acțiunile GFCM care privesc pescuitul comercial la Marea Neagră. 

  Lucrările celei de-a 43-a sesiuni anuale  a GFCM s-au terminat vineri, 8 noiembrie 2019, cu aprobarea raportului sesiunii, care cuprinde și aprobarea cotelor la calcan pentru următorii 3 ani.

 5. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, va participa în data de 18 noiembrie 2019, la reuniunea Consiliului UE Agricultură și Pescuit, ce se va desfășura la Bruxelles.

  Pe ordinea de zi a întâlnirii se va afla Pachetul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) post- 2020:

  1. Regulamentul privind planurile strategice în domeniul PAC;
  2. Regulamentul privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC;
  3. Regulamentul privind organizarea comună a piețelor (OCP) produselor agricole.

  Totodată, în cadrul Reuniunii Consiliului de miniștri va avea loc un schimb de opinii privind aspecte legate de mediu și climă, precum și o prezentare din partea Comisiei și un schimb de opinii despre Regulamentele privind normele tranzitorii în domeniul PAC.

 6. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, a avut o întâlnire cu membrii Consiliului de Administrație al Casei de Comerț pentru produse agroalimentare UNIREA S.A., ca urmare a solicitării acestora, în data de 7 noiembrie 2019.

  Domnii Sorin Minea, George Sava, Florentin Bercu, Mircea Coșea au semnalat grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerț pentru produse agroalimentare UNIREA S.A.

  Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Nechita-Adrian Oros, a dispus Corpului de control al ministrului efectuarea unei verificări de fond asupra întregii activități a Casei de Comerț pentru produse agroalimentare Unirea S.A.

  Această situație de fapt nu va influența sub nicio forma determinarea noii conduceri a Ministerului de a face politici publice prin care să consolideze poziția fermierilor pe lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare românești și sănătoase.

 7. Preluarea mandatului de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale de către Nechita-Adrian OROS

  În prezența premierului României, Ludovic ORBAN, miercuri, 6 noiembrie 2019, în cadrul unei conferințe de presă, a avut loc ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale de către Nechita-Adrian OROS. Evenimentul s-a desfășurat la sediul MADR.


   {gallery}galerie-foto/2019/11.noiembrie2019/{/gallery}

 8. ANZ a organizat în cadrul târgului Indagra    Conferința ”Zootehnia viitorului performanță și dezvoltare durabilă”

  Sâmbătă, 2 noiembrie, MInisterul Agriculturii și Dezvoltătii Rurale, prin Agenţia Naţională pentru Zootehnie, a organizat în cadrul Târgului Indagra simpozionul cu tema: ”Zootehnia viitorului performanță și dezvoltare durabilă.

  La eveniment au participat Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat MADR, Valeriu Tabără, preşedintele ASAS, Constantin Viziteu, director general ANZ, precum și profesori universitari şi renumiți specialiști din domeniul zootehniei. 

  Evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru dezbaterea științifică asupra noilor provocări din zootehnie și, prin temele abordate, a suscitat interesul fermierilor și al asociațiilor de crescători implicate în lucrările de ameliorare a animalelor, privind creșterea calității și diversității producțiilor și produselor obținute. 

  Printre subiectele tratate amintim: rolul şi etapele evoluției acestui sector, importanța cercetării şi inovării în dezvoltarea exploatațiilor, progresul genetic prin ameliorarea potențialului genetic, PAC – menținerea unui buget european consistent, rezultatele cercetărilor privind formarea unui nou tip de ovine cu producții ridicate de lapte, tendințe ale consumului de carne, aspecte privind transferul tehnologic. 

  În deschiderea conferinței, secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a relevat caracterul fundamental al zootehniei în sectorul agricol şi în dezvoltarea economiei naționale, recunoscând progresul pe care acest domeniu l-a înregistrat în ultimii ani. Totodată, acesta a afirmat că pentru menținerea unui trend ascendent de dezvoltare a acestui domeniu, este esențial să se acorde o atenție deosebită Politicii Agricole Comune. În acest sens, secretarul de stat a subliniat importanța menținerii unui nivel de finanțare consistent, adaptat exigențelor şi provocărilor viitorului. De asemenea, Daniel Dumitru Botănoiu a declarat că trebuie să avem o optică clar definită, cu acțiuni bine conturate şi a reiterat ideea că țara noastră nu acceptă plafonarea. Oficialul MADR a mai mentionat ca tara noastra va face eforturi pentru convergenta platilor, adica egalizarea platilor directe intre fermierii romani si ceilalti de pe piata UE. Un alt aspect relevant susținut de secretarul de stat a fost acela că agricultura şi zootehnia nu pot evolua fără cercetare şi inovare, care aduc plus-valoare în cadrul fermelor şi al exploatațiilor. 

  În discursul său, preşedintele ASAS, Valeriu Tabără a evidențiat însemnătatea zootehniei, definindu-l ca primul sector care transformă producția agricolă primară, apreciind că evoluția acestui domeniu este dată de acceptarea progresului, asumarea performanței şi a ştiinței. 

  În urma dezbaterilor s-a concluzionat că viitorul acestui sector este alocarea unui buget sporit domeniului, cercetarea, inovarea şi transferul tehnologic.

 9. Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a marcat Ziua Salamului de Sibiu printr-o conferință la sediul MADR

  În data de 1 noiembrie 2019 MADR a găzduit conferința organizată de Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu cu ocazia Zilei Salamului de Sibiu. În cadrul manifestării a fost realizată o succintă prezentare a evoluțiilor și tendințelor pieței produselor crud uscate, a noilor obiceiuri de consum, precum și a conceptului campaniei media din cadrul proiectului de promovare ”Enjoy, it’s from Europe”. 

  La eveniment au participat secretarul de stat Alexandru Țachianu,secretarul general adjunct Lucian Dumitru, directorul direcției Generale Politici în Industrie Alimentară, Amelia Rus, experți din cadrul acestei direcții, reprezentanți mass-media.

  Scopul acestei manifestări a fost acela de a oferi publicului noutăți despre piața produselor crud uscate și despre cele mai noi inițiative de promovare, celebrând ziua acestui produs, cu îndelungată tradiție și istorie.    

  Secretarul de stat Țachianu și-a exprimat bucuria de a fi alături de organizatori în acest proiect pentru promovarea primului produs din carne recunoscut la nivel european, precum și aprecierea față de aceștia pentru alegerea sediului MADR ca gazdă a evenimentului, fiind cunoscut faptul că Ministerul, prin politicile sale sprijină și promovează producătorii auotohtoni și dezvoltarea sectorului agroalimentar românesc.  

  În încheierea manifestării invitații au putut degusta salamul de Sibiu produs de companiile din cadrul asociației. 

  Reamintim că Salamul de Sibiu a devenit protejat și recunoscut la nivel european în 2016, fiind înregistrat ca produs cu Indicație Geografică Protejată IGP. Certificarea Indicație Geografică Protejată reprezintă pentru consumatori un reper și totodată o garanție a calității și originii produsului. 

  România a dorit înregistrarea Salamului de Sibiu ca Indicaţie Geografică Protejată pentru a-l face cunoscut şi a-i spori competitivitatea la nivel european şi mondial cât și pentru recunoașterea specificității produsului și a legăturii sale cu aria geografică. 

 10. ”Politica Agricolă Comună – în sprijinul satului românesc”, tema conferinței de la INDAGRA 2019

  Vineri, 1 noiembrie 2019, în cadrul târgului INDAGRA, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a organizat, prin Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, din cadrul Direcției Generale Dezvoltare Rurală - Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, conferința ”Politica Agricolă Comună – în sprijinul satului românesc”.

  Evenimentul, ce a fost deschis de Daniel Eugeniu Crunteanu, secretar de stat în cadrul MADR, a avut ca scop principal asigurarea informării asupra impactului finanțărilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, precum și asupra noii abordări a Politicii Agricole Comune, post 2020. 

  Prezent la Conferinta, presedintele ASAS, Valeriu Tabarã, si-a exprimat convingerea ca autoritatile din România vor elabora un Plan National Strategic, care sã rãspundã nevoilor reale ale tarii noastre. In acelasi timp, domnia sa a apreciat ca binevenitã aceasta dezbatere, întrucât oamenii trebuie sa înteleaga ce elemente extraordinare au la îndemana prin intermediul fondurilor europene pentru a contribui la dezvoltarea satului românesc. 

  La rândul sãu, secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu, a salutat prezenta autoritatilor publice, multumind in acelasi timp celor douã agentii de plati pentru activitatea si eforturile depuse in tot acest interval de timp, precum si fermierilor si producatorilor romani, care prin munca lor au reusit sa atinga performante deosebite în domeniul in care activeazã. 

  În cadrul manifestării, Daniela Rebega, director general adjunct al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală a susținut prezentarea ”Politica Agricolă Comună – Prezent și Viitor”, menționând că PAC este în continuu proces de simplificare, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor fermierilor europeni, iar Comisia Europeană a încercat să adapteze cadrul de reglementare în concordanță cu necesitățile acestora.

  Daniela Rebega a declarat că toate submăsurile din actualul Program Naţional de Dezvoltare Rurală au avut un grad de accesare ridicat, accentuând însă că una dintre ele,  o submăsură nouă la nivel european și pentru țara noastră, ce vizează lanțul de aprovizionare, submăsura 16.4 – ”Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol” s-a bucurat de un real success, cu o accesare de peste 250%.

  Referitor la Planul Național Strategic pentru următoarea perioadă de programare, Daniela Rebega a reamintit  aspectele de bază ale acestuia: intervențiile aferente Pilonului I și II, existența unui pachet financiar cumulat format din FEGA și FEADR, un element de noutate fiind faptul că vor exista aceleași reguli pentru cei doi piloni.     

  Aceasta a precizat că principalele concepte ale noii PAC sunt simplificarea, care se va exprima printr-o reducere a birocrației și o mai bună legiferare, re-echilibrarea responsabilităților între Comisie și statele membre,  acestea urmând a avea o mai mare libertate în a-și propune propriile reguli, accentul mutându-se de pe conformitate și reguli, pe rezultat și performanță.

  De asemenea, în cadrul conferinței, Adela Ștefan, șef serviciu al AM-PNDR a avut o prezentare privind noile instrumente de sprijin prin PNDR 2014-2020,  făcând referire lainstrumentele financiare și instrumentele de gestionare a riscurilor în agricultură.

  În cadrul evenimentului, Claudiu Coadã, director general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a susținut o intervenție despre optimizarea implementării PNDR, rezultate și bune practici în administrarea fondurilor europene. In acest moment absorbția efectivă a fondurilor europene gestionate de AFIR este de 53%, sumele plătite ridicându-se la 4,88 miliarde de euro.

  În ceea ce privește sprijinul financiar acordat fermierilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin măsurile gestionate din PNDR, Adrian Pintea, director general al APIA a avut o prezentare pe această temă, în cadrul Conferinței. “Cu acest prilej, am informat participanții privind măsurile/schemele implementate de agenție, dar am prezentat și stadiul la zi al plăților în avans aferente Campaniei 2019. Este o ocazie importanta sa urez fermierilor succes în activitate și sa ii asigur de întreaga colaborare instituțională a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”, a afirmat Adrian Pintea.

  La Conferință au participat reprezentanți ai autorităților competente naționale, regionale, locale, organizații ale societății civile, parteneri economici și sociali etc.

  Reaminitm că, în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2019, are loc cea de-a XXIV-a ediție a Târgului internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei – INDAGRA 2019, eveniment desfășurat în Complexul expozițional ROMEXPO.

© 2018 DADR Alba. All Rights Reserved.
Politica Cookie Acest site utilizează module cookie strict necesare - functionare. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor.