MADR feeds

 1. Participarea ministrului Adrian OROS la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultura 2020 și întrevederile cu înalții demnitari participanți

  Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian OROS, a participat la Reuniunea miniștrilor agriculturii din cadrul Forumului Global pentru Alimentație și Agricultură[1] 2020 (GFFA 2020), alături de 72 de miniștri ai agriculturii de la nivel mondial și de 11 înalți demnitari ai organizațiilor mondiale (Directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, comisarul pentru agricultură al Uniunii Europene, comisarul pentru agricultură al Uniunii Africane, directorul pentru agricultură al Organizației pentru cooperare şi dezvoltare economică, directorul global al Băncii Mondiale, directorul general adjunct al Organizației Mondiale a Comerțului, directorul general al Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală etc). Reuniunea, prezidată de Julia KLÖCKNER, ministrul federal pentru alimentație și agricultură al Republicii Federale Germania, a fost organizată în data de 18 ianuarie 2020, la Berlin, pentru a discuta despre transformarea și impactul tehnologiilor digitale în agricultură.

  În marja acestei reuniuni, ministrul Adrian OROS a avut o întrevedere oficială cu E.S. doamna Ambasador Josefa SACKO, Comisarul pentru economie rurală și agricultură al Uniunii Africane[2] (UA). În cadrul întâlnirii, ministrul Adrian OROS a exprimat aprecierea și sprijinul României, și în mod deosebit al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, pentru dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Africană. La rândul său, E.S. doamna Ambasador Josefa SACKO a mulțumit României pentru colaborarea și deschiderea pe care o dovedește prin sprijinul și implicarea României și a MADR, precum și în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. În finalul discuțiilor, ministrul OROS a lansat invitația E.S. doamnei Ambasador Josefa SACKO de a efectua o vizită oficială în România pentru a identifica soluții concrete privind asigurarea securității și siguranței alimentare.

  În cea de a doua parte a sesiunii speciale a Reuniunii, ministrul Adrian OROS a participat la sesiunea tematică privind comerțul pentru dezvoltarea agriculturii, prezidată de E.S. doamna Ambasador Josefa SACKO și de Ato Oumer Hussein, ministrul Agriculturii din Etiopia. În cadrul sesiunii, Ministrul OROS a luat cuvântul pentru a sublinia susținerea comerțului internațional de către România și importanța conectării producătorilor și consumatorilor pentru a furniza produse în regiunile cu deficit structural de aprovizionare cu alimente, în contextul în care riscurile de producție și de calitate vor crește din cauza schimbărilor climatice. De asemenea, ministrul a subliniat că prețurile ridicate şi volatile ale produselor agroalimentare atrag cele mai mari îngrijorări la nivelul organizațiilor internaționale, din cauza faptului că această situație generează incertitudine şi risc pentru producători și consumatori, cu impact negativ asupra sectorului agricol și în mod special în ceea ce privește securitatea alimentară. În încheiere, ministrul Adrian OROS a evidențiat faptul că este necesar ca un obiectiv important să îl reprezinte utilizarea inteligentă, eficientă și durabilă a resurselor disponibile astfel încât să se asigure creșterea productivității agricole într-o manieră durabilă. „Totodată, vom promova problematica comerțului internațional prin încurajarea unei producții eficiente și rentabile din punct de vedere al utilizării resurselor, prin îmbunătățirea  productivității și calității, sporind totodată oportunitățile și veniturile la export pentru a genera câștiguri la nivelul economiilor naționale și internaționale. Prin urmare, comerțul internațional poate juca un rol major în promovarea dezvoltării economice, a prosperității și reducerii sărăciei, în special în zonele rurale - contribuind în mod decisiv la stabilitate și pace”, a mai declarat Adrian OROS, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  După finalizarea dezbaterilor din cadrul sesiunii tematice, ministrul Adrian Oros a avut o întâlnire de lucru cu ministrul ungar al Agriculturii, IstvánNAGYpentru a discuta aspecte cu privire la combaterea gripei aviare în cele două țări și exemple de bună practică privind funcționarea camerelor agricole în Ungaria.

  În continuare, în cadrul GFFA 2020, ministrul Adrian OROS a avut o întrevedere cu Ken ASH, directorul pentru agricultură și comerț al OECD[3]. Ministrul Agriculturii din România a reiterat cu această ocazie, importanța și implicarea activă a MADR pentru susținerea aderării României la OCDE, obiectiv prioritar al actualului guvern.

  La finalul zilei de 18 ianuarie 2020, ministrul Adrian OROS a avut o întâlnire oficială cu noul director general al FAO[4], domnul QU Dongyu. Cu acest prilej, ministrul l-a felicitat pentru numirea în funcție, asigurându-l de sprijinul și implicarea României în derularea programului FAO, în mod special pentru atingerea SDG (Sustainable Development Goals – cele 17 obiective ale ONU), precum și pentru asigurarea securității alimentare mondiale până în 2030. QU Dongyu și-a exprimat aprecierea cu privire la activitatea României în cadrul FAO și la implicarea acesteia pentru asigurarea securității alimentare mondiale.

  Totodată, ministrul Adrian OROS a confirmat primirea invitației oficiale de a participa la ce de a 32-a sesiune a Conferinței regionale pentru Europa a FAO, care va avea loc anul acesta în Tashkent, Republica Uzbekistan, în perioada 5 – 7 mai 2020 și l-a asigurat pe acesta ca România va participa activ, ca și în trecut.

  În finalul întrevederii, directorul general al FAO l-a invitat pe ministrul OROS la o nouă întâlnire la sediul FAO, în perioada imediat următoare.

  [1] Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (Global Forum for Food and Agriculture – GFFA), eveniment internațional organizat la Berlin de către Ministerul Federal al Alimentației și al Agriculturii al Republicii Federale Germania, în colaborare cu Senatul orașului Berlin și cu Messe Berlin GmbH.

  [2] Uniunea Africană (UA) – organizație similară și construită după modelul Uniunii Europene (UE), care are printre obiective sale și creșterea nivelului investițiilor străine pe continentul african.

  [3] Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), organizație interguvernamentală formată din 36 de state dezvoltate (din care majoritatea europeni – 24) care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe (sursă MAEhttp://www.mae.ro/node/1481).

  [4] FAO(Food and Agriculture Organization of the United Nations) – Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Uniteeste agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite, care are sediul la Roma, și al cărei scop principal este eliminarea foametei pe scară mondială.


   Ministrul Adrian Oros la Reuniunea miniștrilor agriculturii din cadrul Forumului Global pentru Alimentație și Agricultură.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/18.01.2020-GFFA{/gallery}


   Ministrul Adrian Oros, alături de E.S. doamna Ambasador Josefa SACKO, Comisarul pentru economie rurală și agricultură al Uniunii Africane.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/18.01.2020-Josefa{/gallery}
   


   Ministrul Adrian Oros, alături de Ken ASH, directorul pentru agricultură și comerț al OECD.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/18.01.2020-Ken Ash{/gallery}
   


   Ministrul Adrian Oros, alături de QU Dongyu, noul director general al FAO.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/18.01.2020-Qu Dongyu{/gallery}
   


   Ministrul Adrian Oros, alături de ministrul ungar al Agriculturii, IstvánNAGY.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/18.01.2020-Istvan Nagy{/gallery}
   

 2. Întâlnirea ministrului Agriculturii cu Ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei în România

  Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, l-a primit luni, 20 ianuarie 2020, la sediul instituției pe E.S. Sufyan Qudah, Ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei în România.

  În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la schimburile comerciale cu produse agroalimentare dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei și modalități pentru îmbunătățirea relațiilor de colaborare în acest domeniu.

  Dintre produsele importate de Iordania din România, o pondere însemnată o au cerealele (grâu și orz), în timp ce exporturile Iordaniei sunt reprezentate de fosfați și, sezonier, de fructe și legume, fapt pentru care se acordă o importanță deosebită relației România-Iordania, din punctul de vedere al agriculturii. Importul de legume și fructe din Iordania, se realizează în special iarna, când producția autohtonă este mai redusă.

  Totodată, ministrul Adrian Oros a subliniat că țara noastră are o tradiție renumită în ceea ce privește creșterea ovinelor și, ținând cont de calitatea cărnii de oaie din România, există premisele creșterii exporturilor de animale vii cu destinația Iordania.

  De asemenea, ministrul a afirmat că țara noastră beneficiază de condiții pedoclimatice foarte bune pentru agricultură, ceea ce generează producții importante de cereale și, ca urmare, există interes pentru creșterea cantității de cereale exportate către Regatul Hașemit al Iordaniei.

  Partea română a subliniat că relațiile româno-iordaniene sunt importante din punct de vedere al agriculturii, fiind necesare demersuri pentru o îmbunătățire a acestora și și-a exprimat dorința de a întreprinde acțiuni concrete pentru menținerea și creșterea schimburilor comerciale în beneficiul ambelor țări. Astfel, s-a pus în discuție identificarea unor modalități de a pune în contact companiile din România și Iordania, pentru stabilirea unor relații economice viitoare.

  Ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei în România și-a arătat deschiderea pentru colaborare, manifestând disponibilitate pentru stabilirea unor întâlniri la nivel tehnic cu experți din Iordania, ori de câte ori va fi necesar, adresându-i totodată ministrului Adrian Oros invitația de a vizita Iordania și de a se întâlni cu omologul său din această țară.  

  Facem precizarea că Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul agriculturii între Ministerul Agriculturii din Regatul Haşemit al Iordaniei şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România a fost semnat în anul 2016.

 3. COMUNICAT DE PRESĂ

  Delegația oficială a României condusă de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale Adrian OROS a avut o serie de întâlniri de lucru în prima zi a Târgului internațional pentru alimentație, agricultură și grădinărit Săptămâna Verde 2020, organizat la Berlin în perioada 17 - 26 ianuarie 2020.

  În prima parte a zilei, ministrul Adrian Oros, alături de secretarul de stat Aurel Simion și împreună cu E.S. Emil HUREZEANU, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Federală Germană, au primit vizita delegației SUA, condusă de Excelența Sa, domnul Kip Tom, ambasador la Roma pentru ONU. În cadrul discuției, reprezentantul SUA a transmis aprecierile pentru buna colaborare dintre SUA și România, în mod special pe domeniul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), coordonat de MADR. Cu această ocazie, Ministrul Adrian OROS a lansat secretarului de stat pentru agricultură din SUA invitația de a vizita ofical România. Reprezentanții SUA au dat asigurări că vor face toate demersurile pentru materializarea acestei vizite.

  În continuare, Ministrul Agriculturii, Adrian OROS, alături de secretarul de stat, Aurel Simion și de Dr. Robert Viorel CHIOVEANU, președinte - secretar de stat al ANSVSA, s-au întâlnit cu delegația Republicii Moldova condusă de Ion PERJU, ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului. Discuțiile au fost axate pe subiectul pestei porcine africane, ambele state punându-se de acord să facă prevenție comună privind pesta porcină africană. În acest sens, s-a discutat despre circulația animalelor, despre programul de rabie și despre focarele din Republica Moldova.

  Tot în prima zi a Târgului internațional pentru alimentație, agricultură și grădinărit Săptămâna Verde 2020, organizat la Berlin, delegația oficială a României condusă de ministrul Adrian OROS a primit delegația oficială a Republicii Kazakhstan condusă de Aidarbek SAPAROV, prim vice-ministru al Ministerului Agriculturii din Kazakhstan.

  În cadrul întălnirii, s-a pus accentul pe continuarea colaborării, pe baza memorandumului dintre cele două ministere. SAPAROV a transmis aprecierile pentru relațiile dintre cele două state și a lansat ministrului Adrian OROS invitația pentru o vizită oficială la Astana, împreună cu investitori români și cu rectori ai universităților cu profil agricol din România, în scopul continuării discuțiilor pe baza memorandumului de colaborare. 

  De asemenea, s-au purtat discuții privind agrearea unor certificate pentru exportul produselor lactate, a celor din pește și a celor apicole. Discuțiile au fost susținute de Dr. Robert Viorel CHIOVEANU, președinte secretar de stat al ANSVSA.

  Un alt subiect important a fost încheierea unui acord bilateral între universitățile cu profil agricol din cele două țări.

  Ministrul agriculturii, Adrian OROS a avut întrevederi și cu ministrul Bekir Pakdemirli, omologul său din Turcia, precum și cu Anatoli KHATSKO, ministrul agriculturii și alimentației din Republica Belarus, cu care a discutat despre intensificarea relațiilor de colaborare și despre necesitatea stabilirii unor vizite oficiale pentru a identifica modalitățile concrete de consolidare a relațiilor comerciale. De asemenea, cu ocazia participării la deschiderea standului Republicii Lituania, ministrul Adrian OROS a avut o întrevedere și cu Andrius PALIONIS, ministrul agriculturii din Lituania.

   Ministrul Adrian Oros, alături de Excelența Sa, Kip Tom, ambasador la Roma pentru ONU.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/17.01.2020-SUA{/gallery}


  Ministrul Adrian Oros, alături de Ion Perju, ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/17.01.2020-Moldova{/gallery}


  Ministrul Adrian Oros, alături de Aidarbek SAPAROV, prim vice-ministru al Ministerului Agriculturii din Kazahstan.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/17.01.2020-Kazahstan{/gallery}
   


  Ministrul Adrian Oros, alături de ministrul Bekir Pakdemirli, omologul său din Turcia.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/17.01.2020-Turcia{/gallery}
   


  Ministrul Adrian Oros, alături de Andrius PALIONIS, ministrul agriculturii din Lituania.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/17.01.2020-Lituania{/gallery}
   


  Ministrul Adrian Oros, alături de Anatoli KHATSKO, ministrul agriculturii și alimentației din Republica Belarus.
  {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/17.01.2020-Belarus{/gallery}
   

 4. Pentru campania de primăvară 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în conformitate cu art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, autorizează utilizarea în situații de urgență a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb, precum și utilizarea în situații de urgență a semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecția plantelor pe bază de neonicotinoide.

  Autorizațiile temporare reprezintă instrumente legale pe care statele membre le au la dispoziție pentru a asigura fermierilor accesul la produse pentru protecția plantelor în situații unde există risc fitosanitar asupra culturilor. Raportat la numărul de autorizaţii temporare acordate de statele membre UE, în perioada 2008-2018, autorizațiile temporare emise de  România reprezintă aproximativ 1,3% din numărul totalul de autorizații temporare acordate în Uniunea Europeană.

  Perioadele pentru care MADR acordă autorizațiile temporare sunt: 20 ianuarie -1 mai 2020,în cazul tratării şi utilizării semințelor de porumb şi 20 ianuarie – 18 mai pentru utilizarea semințelor tratate de sfeclă de zahăr.

  Decizia MADR vine în urma solicitărilor Asociației Producătorilor de Porumb din România, a Federației Naționale PRO AGROși a Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, în contextul următoarelor elemente:

  • În prezent, în România nu există nicio altă alternativă viabilă pentru tratamentul semințelor de porumb care să împiedice pierderile de producție din cauza atacurilor dăunătorilor de sol ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, care afectează suprafețe de peste 2 milioane hectare, cu tendințe de extindere, cu densități foarte mari pe metru pătrat și care nu pot fi combătuți prin tratamente în perioada de vegetație.
  • Nici pentru sfecla de zahăr nu există alternative pentru tratarea semințelor împotriva dăunătorilor “Bothynoderes punctiventris”, „Chaectonema tibiali”, ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, și în acest context neutilizarea semințelor tratate cu neonicotinoide va determina pierderi importante de producție de circa 35%-38%, existând riscul de abandonare a culturii de către fermieri. Sfecla de zahăr nu este o plantă atractivă pentru polenizatori deoarece nu produce inflorescență și nici polen în perioada de creștere până la atingerea maturității tehnologice necesare pentru producția de zahăr.

  În concluzie, unica soluție pentru controlul eficient al acestor dăunători este în prezent tratamentul semințelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide. Tratamentele cu insecticide efectuate în perioada de vegetație pot duce mult mai ușor la unele incidente de mortalitate a familiilor de albine și poluare a mediului înconjurător.

  Ținând cont de potențialul ridicat de atac al dăunătorilor de sol și luând în considerare faptul că nu există soluții care să permită menținerea competitivității fermelor din România, până la identificarea unor alternative chimice, este imperios necesară utilizarea de sămânță tratată în zonele și pe suprafețele unde fără o astfel de soluție culturile de porumb și sfecla de zahăr ar putea fi compromise.

  Având în vedere că floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere și luând în considerare importanța sectorului apicol din România, precizăm că în acest an MADR nu va acorda autorizație pentru utilizarea în situații de urgență a produselor de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide pentru tratarea semințelor de floarea soarelui.

 5. Ministrul Adrian Oros s-a întâlnit cu ambasadorul Republicii Kazahstan

  În data de 15 ianuarie 2020, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, l-a primit la sediul instituției pe ambasadorul Republicii Kazahstan în România, ES Nurbakh Rustemov. La întâlnire au participat secretarul de stat Emil Florian Dumitru precum și directori și experți ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR.

  Scopul întâlnirii a fost de a discuta subiecte ce vizează dezvoltarea relațiilor de cooperare bilaterală, intensificarea schimburilor comerciale între cele două țări, colaborarea în domeniul agricol și învățământul universitar agricol, exportul de animale în Kazahstan, cooperarea pentru transferul de tehnologie agrară și posibilitatea inițierii unor parteneriate între oamenii de afaceri interesați de potențialul pe care îl oferă Kazahstanul în domeniul agricol.    

  În cadrul discuțiilor, ministrul Nechita-Adrian Oros a apreciat că Republica Kazahstan este un partener important al României în sectorul industrial și energetic și și-a exprimat speranța că împreună să fie identificate soluții pentru dinamizarea schimburilor comerciale și inițierea unor proiecte de cooperare în domeniul agriculturii și al zootehniei, pentru a pune bazele unei colaborări durabile și reciproc avantajoase.

  Totodată, ministrul Oros a transmis că Ministerul va sprijini parteneriatele inițiate de universitățile cu profil agricol pentru a face posibile schimburile de experiență între studenții din cele două țări.

  În urma întâlnirii s-a stabilit semnarea cât mai rapidă a Acordului de cooperare în domeniul agriculturii între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Agriculturii al Republicii Kazahstan, inițiat de MADR în anul 2019, de către cei doi miniștri ai Agriculturii.

  Astfel, se analizează oportunitatea ca în perioada următoare să aibă loc o vizită în Kazahstan a ministrului Adrian Oros, pentru a avea o  întâlnire cu omologul său, alături de fermieri/agenți economici români cu scopul de a identifica acțiuni concrete de colaborare dintre România și Kazahstan.

  În intervenția sa, ambasadorul Republicii Kazahstan a afirmat că România este principalul partner comercial din regiune, iar Kazahstan dorește diversificarea sferei de cooperare, fiind interesată de domenii precum creșterea animalelor – bovinele de carne, cercetarea și învățământul.

  Totodată, Nurbakh Rustemov și-a exprimat deschiderea pentru identificarea căilor de rezolvare a priorităților comune, afirmând că țara sa are un teritoriu foarte vast, iar posibilitățile de colaborare sunt variate.

  De asemenea, ambasadorul Kazahstanului a declarat că au fost inițiate discuții cu o companie românească pentru exportul de bovine Angus, manifestându-și convingerea că această inițiativă se va bucura de un interes crescut în Kazahstan.   

 6. Creșterea numărului de produse tradiționale atestate, una dintre temele de discuție ale întâlnirii de lucru de la MADR

  În data de 14 ianuarie 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurare a organizat o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanții conducerii Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, cât și președinții filialelor acestei organizații cu reprezentativitate la nivel național, ai Asociației Bio România, precum și reprezentanți ai Agenției Naționale a Zonei Montane, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, ai Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci și  ai Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Turism - București.

  Scopul acestei întâlniri a fost identificarea și stabilirea unui plan de acțiuni care să contribuie la susținerea și promovarea produselor agroalimentare românești înregistrate pe scheme de calitate naționale, precum și la dezvoltarea acestei nișe de produse.

  Nechita-Adrian OROS, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat la această întâlnire alături de Aurel Simion, secretarul de stat – coordonator al Direcției Generale Politici în Industrie Alimentară și Comerț și al Agenției Naționale pentru Zona Montană.

  În cadrul întâlnirii de lucru, s-a discutat despre analiza modalităților de a îmbunătăți colaborarea interinstituțională dintre autoritățile responsabile cu implementarea legislației naționale privind atestarea produselor tradiționale, cu scopul creșterii numărului de produse tradiționale atestate de MADR și cultivarea încrederii consumatorilor în calitatea acestor produse.

  O altă temă aflată pe ordinea de zi a vizat organizarea de târguri de profil, destinate produselor atestate/recunoscute de MADR distinct față de spațiul alocat produselor convenționale. De asemenea, au fost dezbătute subiecte ce privesc elaborarea de noi scheme de calitate voluntare, precum și posibilitățile de finanțare din fonduri europene a produselor agricole și alimentare înregistrate pe scheme de calitate. Totodată, s-a discutat și despre promovarea produselor de calitate agroalimentare românești în cadrul agroturismului.

  Ministrul Adrian Oros a apreciat drept benefică întâlnirea cu reprezentanții producătorilor de produse tradiționale pe care îi consideră parteneri în dezvoltarea politicilor din domeniu agroalimentar și în elaborarea viitorului Plan Național Strategic.

 7. Participarea României la expoziția internațională “Săptămâna verde 2020”

  În perioada 17-26 ianuarie 2020, se desfășoară la Berlin, Germania, expoziția „Săptămâna Verde 2020” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)  participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european. Ministrul Nechita-Adrian Oros, alături de secretarul de stat Aurel Simion vor participa la deschiderea oficială a expoziției,  a cărei ţară parteneră în acest an este Croația.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își propune să promoveze și să ofere spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Ţara Bârsei –IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP, Salată tradițională cu icre de crap - STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, precum și produse înregistrate pe scheme de calitate naționale.

  De asemenea, printre produsele româneşti ce vor fi expuse la ediția 2020 a expoziției ”Săptămâna Verde” se vor regăsi sloi/tocan de oaie, pastramă de oaie, babic, ghiudem, brânza de burduf în coajă de brad și în membrană, batog de crap argintiu și de somn, pastramă de crap argintiu și de somn, sardeluțe, scrumbie marinată, zacuscă cu pește și diferite sortimente de siropuri, gemuri sau dulcețuri de fructe din fructe, produselor de panificație și patiserie (cozonaci, plăcintă cu dovleac, plăcintă cu brânză etc.).  Din categoria băuturilor spirtoase, România va oferi spre degustare pălincă și țuică precum şi vin alb şi roşu. Merele de Voineşti vor putea fi, de asemenea, degustate de vizitatori.

  Expoziția „Săptămâna Verde 2020” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial. În anul 2019, peste 400.000 de vizitatori au trecut pragul expoziției.

  Totodată, în cadrul Expoziției Internaționale Săptămâna Verde 2020 vor fi promovate obiective turistice, obiceiuri și datini străvechi bine conservate din județe precum Bacău, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Tulcea prin diverse materiale de promovare (pliante, flyere, clipuri video).

  ***

  În marja expoziției Săptămâna Verde, în perioada 16-18 ianuarie 2020 are loc Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură organizat de către Ministerul Federal al Agriculturii și Alimentației din R.F. Germania la Berlin, ce are ca invitați, delegați la nivel înalt – miniștri, secretari de stat, precum și ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

  Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA) este o conferință internațională privind problemele politicii agroalimentare, în cadrul căreia, în cea de-a treia zi are loc cea mai mare conferință informală a miniștrilor agriculturii din lume. Tema Forumului și a Conferinței Miniștrilor Agriculturii din cadrul Expoziției Săptămâna Verdede la Berlin de anul acesta propusă spre dezbatere este "Alimente pentru toți – Comerț pentru securitate, diversitate și nutriție durabilă".Scopul conferinței este acela de a găsi poziții politice comune, de a iniția și de a monitoriza un proces internațional și de a promova schimbul dintre factorii politici, operatorii economici, comunitatea științifică și societatea civilă.

  Rolul evenimentului este acela de a sensibiliza publicul despre importanța comerțului pentru asigurarea securității alimentare globale. GFFA își propune să abordeze următoarele subiecte: relevanța comerțului în securitatea alimentară, crearea de reguli corecte pentru comerțul agricol, posibilitatea ca lanțurile de aprovizionare globale să fie incluse, durabile și sigure, proiectarea comerțului pentru promovarea dezvoltării agricole.

  Totodată, în data de 17 ianuarie 2020, ministrul Adrian Oros va participa la Conferința privind ”Viitorul producției globale de carne de porc sub amenințarea pestei porcine africane”, ce este organizată de Comisia Europeană, la Berlin și la care sunt invitați să participe reprezentanții Guvernelor și instituțiilor cu responsabilități, precum și actori importanți pe domeniu.

 8. Tema producerii de sămânță în sectorul legumicol în atenția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

  La solicitarea secretarului de stat Emil Dumitru, marți, 14 ianuarie 2020, în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc o întâlnire de lucru pe tema producerii de sămânță autohtonă în sectorul legumicol, cu reprezentanții stațiunilor de cercetare de la ICDLF Vidra,SCDL Buzău, SCDL Bacău și SCDL Iernut. De asemenea, au participat și reprezentanții OIPA Legume-Fructe.

  Pentru a avea o imagine în ceea ce privește cantitatea de sămânță de legume din soiuri autohtone care se produce în România, secretarul de stat Emil Dumitru a solicitat reprezentanților  stațiunilor de cercetare prezente la întâlnire, să elaboreze un material cu potențialul de producție al fiecărei specii  legumicole în parte. Solicitarea vine din necesitatea de a acoperi cererea fermierilor interesați. Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale promovează politici pentru susținerea produselor agricole, inclusiv a produselor legumicole în vederea asigurării pieței interne cu produse de calitate românești.

  În egală măsură, Emil Dumitru și-a exprimat dorința de a avea un dialog constant cu producătorii din marile bazine legumicole astfel încât să putem îmbunătăți programele derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și,în timp, să se realizeze o multiplicare a semințelor autohtone pentru soiurile de legume.

 9. Ministrul Adrian Oros s-a întâlnit cu doamna Michele Ramis, ambasadoarea Republicii Franceze la București

  Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a primit-o astăzi, la sediul MADR pe doamna Michele Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la București. Doamna ambasador a fost însoțită de doamna Marie-Luce Ghib, consilier agricol regional pentru România, Bulgaria și Serbia și de dl. Michel Cywinski, șeful misiunii economice. La întâlnire au participat secretarul de stat Emil Florian Dumitru precum și directori ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR.

  Pe parcursul discuției cu ambasadorul Republicii Franceze la București, subiectele principale au vizat: poziționarea celor două state în raport cu viitoarea Politică Agricolă Comună, plafonarea, actualizarea cooperării bilaterale în cadrul parteneriatului strategic între Franţa şi România, cu o atenție deosebită pentru sectorul zootehnic, cu accent pe sectorul bovin și cel ovin, specializat pe producția de carne de calitate. Totodată, va fi consolidată componenta de cercetare a cooperării agricole, precum și cea din domeniul silviculturii.

  Cele două părți au abordat în cadrul întâlnirii și măsurile de mediu și climă, fermele de familie, stimularea asocierii, învățământul agricol și cercetarea – schimburi de experiență, convergența plăților directe, invitarea României de a se alătura inițiativei lansate de Franța “4 pe 1000: sol pentru securitate alimentară și climat” și stadiul la care se regăsește țara noastră cu privire la această inițiativă.

  În intervenția sa, ministrul Adrian Oros a subliniat că în viitorul Program Național Strategic, fondurile din Pilonul II (dezvoltare rurală) vor fi direcționate pentru consolidarea fermelor de familie și transformarea fermelor de subzistență în ferme comerciale, ținând cont de aspectele proprii ale țării noastre: ”Am inițiat un proces de întâlniri cu țările din sud-estul Europei, cu o specificitate similară României, pentru a avea o abordare comună cu privire la acest subiect în viitoarea PAC. Referitor la problema plafonării, România consideră că fiecare stat membru ar trebui să fixeze nivelul acesteia, în funcție de particularitățile întâlnite.

  De asemenea, ministrul a precizat că dorește accelerarea procesului de convergență, astfel încât să fie reduse decalajele dintre fermierii români și cei din alte state membre în privința nivelului plăților                

  directe. Totodată, ministrul a menționat că modelul francez al fermelor de familie reprezintă o sursă de inspirație pentru țara noastră, problema menținerii oamenilor în mediul rural și a atragerii populației tinere către sat fiind tratată cu maximă seriozitate în contextul îmbătrânirii populației care lucrează în agricultură.

  La rândul său, ambasadorul Republicii Franceze la București a afirmat că domenii precum creșterea animalelor, cercetarea și învățământul sunt aspecte prioritare. Totodată, Michele Ramis și-a exprimat disponibilitatea de a identifica modalitățile pentru rezolvarea priorităților comune, și, în egală măsură, a arătat deschidere din partea colaboratorilor săi pentru a aprofunda subiectele discutate în cadrul întâlnirii de astăzi.  

  În finalul întâlnirii, ministrul Nechita Adrian Oros i-a asigurat pe oaspeții săi că, în ceea ce privește colaborarea tradițională dintre România și Franța și, implicit, dintre cele două Ministere ale Agriculturii, aceasta va continua, astfel încât ambele țări să își poată susține interesele comune la nivel european, în beneficiul fiecăreia.


   {gallery}galerie-foto/2020/01.ianuarie2020/13.01.2020/{/gallery}

 10. În Ședința de Guvern de astăzi, 23 decembrie 2019, s-a adoptat amendamentul deputatului PNL, Dan Vâlceanu, ce vizează aplicarea Legii 236/2019, care modifică OUG 42/2004 privind organizarea activității sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor, începând cu data de 1 ianuarie 2020.

  “Astfel, legea va corecta inechitățile care erau în sistemul sanitar-veterinar, va duce la uniformizarea contractelor pe care medicii veterinari de liberă practică le au cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pentru activitățile sanitare-veterinare din Programul Strategic și va permite acordarea a 10.000 lei lunar pentru aceste contracte”, a afirmat Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

© 2018 DADR Alba. All Rights Reserved.
Politica Cookie Acest site utilizează module cookie strict necesare - functionare. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor.