MADR feeds

 1. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) revine cu precizări suplimentare referitoare la modalitatea de stabilire a cuantumurilor pentru Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ), astfel:

  La momentul stabilirii sprijinului cuplat au fost folosite informațiile din baza de date APIA, pe care le-au declarat fermierii. În procesul de simplificare a procedurilor europene, au fost făcute modificări conform cărora, animalele scoase din efectivele înregistrate au putut fi înlocuite. Această măsură, solicitată de fermieri, venind in sprijinul lor, le dă posibilitatea să își completeze efectivele de animale. În intervalul declarării și cel al controlului, s-au produs modificări in cadrul efectivelor. Așa se face că a existat o diferență în plus de 19.830 animale, care a generat corectarea valorii sprijinului pe cap de animal.

  Facem precizarea că, pentru prima dată, în Romania s-au plătit avansul si plata finală înainte de 1 ian 2018, pentru zootehnie, folosindu-se baza de date rezultată prin înregistrarea cererilor unice. S-a procedat în acest mod pentru a veni in sprijinul celor care desfășoară activități în zootehnie.

  Modificările europene efectuate după 1 ianuarie 2018 au impus schimbări și în legislaţia românească. Astfel, s-a emis Ordinul nr.38/2018, privind modificarea OMADR 619/2015, prin care se acordă condiții egale pentru crescătorii de taurine, plătind astfel subvenție pentru întregul efectiv eligibil la plată. Dacă nu se făcea această corecție ar fi însemnat ca unii fermieri sa primească subvenții si alții nu, ceea ce este de neacceptat. Pentru noi, toți fermierii sunt egali si le respectam drepturile în același mod.

  Creșterea efectivelor a determinat modificarea sprijinului cuplat astfel:

  Denumire scheme APIA

  Cuantum 2018

   
   

  SPRIJINUL CUPLAT ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC

     

  vaci de lapte

  401.1809 euro/cap

   

  bivolițe de lapte

  173.9233 euro/cap

   

  taurine din rase de carne și metișii acestora

  446.5667 euro/cap

   

  AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORII

     

  ANT 8 - Ajutor Național Tranzitoriu - Schema decuplată de producție, specia bovine - sector carne

  86.3629 euro/cap

   
         

  Menționăm că aceste sume sunt plătite de la bugetul național, iar corectarea cuantumului este în interesul comun atât al fermierilor, cât și al statului.

  Informăm opinia publică, pe această cale, că situația de față a fost explicată organizațiilor de fermieri, cu convingerea că a fost înțeleasă de către aceștia. Și acum, cu ocazia preluării cererilor, fiecărui fermier i se explică modul de calcul pentru a putea fi înțeles cu exactitate. APIA nu a putut să prevadă modificările care au survenit, acestea nefiind determinate de modul in care funcționează softul. Este adevărat că acum se face o muncă in plus, dar merită, pentru a da sprijin egal tuturor fermierilor îndreptățiți, pe care ii respectam si in folosul cărora lucrăm.

   

  1. Pomicultura
  • Temperatura în zonele pomicole (minimele zilei, înregistrate în adăpostul meteorologic la 2 m de la nivelul solului / grosimea stratului de zăpadă): ICDP Pitești, Mărăcineni -2,7ºC/ 10 cm; SCDP Băneasa -2,6ºC/ 12 cm; Bistrița -3,8ºC/ 7 cm; SCDP Constanța -0,8ºC/ 0 cm; SCDCPN Dăbuleni -0,9ºC/ 3 cm; SCDP Geoagiu -7,0ºC/ 4 cm; SCDP Iași -8,3ºC/ 10 cm; SCDH Târgu Jiu -1,0ºC/ 9 cm; SCDP Voinești -2,7/ 5 cm. 
  • Pornirea în vegetație: SCDP Constanța - soiul de migdal Sandi la începutul înfloririi și soiurile de piersic în buton roz și cais în buton alb; ICDP Pitești, Mărăcineni – începutul umflării mugurilor la unele soiuri de măr, păr, prun, cireș, vișin și dezmugurire la soiul de piersic Filip, Redhaven și speciile de arbuști fructiferi afin (Vaccinium corymbossum, soiurile Aurora, Liberty, Huron, Eliot, Duke, Safir, Simultan și Lax), coacăz negru (Ribes nigrum L., soiurile Ronix și Abanos), lonicera (Lonicera caerulea var. edulis – kamchiatika, dezmugurit), cornul (Cornus mass L., înflorire) și socul (Sambucus nigra L.).
  • Pierderi: SCDP Iași, procent de muguri de rod afectați: la cais soiurile Amiral 15% și VT 950349 5%; la piersic, soiul Filip 10% și la cireș, hibridul HC 930208 (extratimpuriu) 5%;- SCDP Constanța - la specia piersic, procent de muguri de rod afectați înainte de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectați: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană.

  - SCDCPN Dăbuleni – la specia cais procent de muguri de rod afectați de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie (-17,6ºC), 70% și la piersic 10%; - ICDP Pitești, Mărăcineni – la specia piersic, procent de muguri de rod afectați: 81% la soiul Filip și 72% la soiul Redhaven și la specia cireș soiul Sweetheart 42%, datorită gerului din dimineața zilei de 01.03.2018 (-20,4 ºC în afara adăpostului meteo la 2 m de la nivelul solului). 

  • Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.
  • Temperaturi critice: La speciile pomicole la care mugurii de rod s-au umflat - pagube de 10% pot să apară la temperaturi de -8ºC, -9ºC, pentru ca la -16ºC, -17ºC, pagubele provocate mugurilor de rod, să ajungă până la 90%. La speciile piersic și cais în faza de buton roz sau alb, limita de rezistență este de -4ºC pentru 10% pierderi și -10ºC pentru 90% pagube.
  1. Viticultura
  • Temperatura în zonele viticole (minima absoluta): I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave 0 ºC), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi -5,2 ºC, podgoria Odobesti -6,8ºC, podgoria Dealul Bujorului -11,3 ºC), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa -3,9 ºC, centrul viticol Valea Calugareasca -3,8 ºC, podgoria Stefanesti -3,9 ºC), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat -5,0 ºC), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar – 2,0 ºC).
  • Grosimea stratului de zapada: I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave 2 cm), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi 10 cm, podgoria Odobesti 4 cm, podgoria Dealul Bujorului 10 cm), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa 6 cm, centrul viticol Valea Calugareasca 2 cm, podgoria Stefanesti 6 cm), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat 1 cm), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar 0 cm).
  • Pornirea in vegetatie: NU
  • Pierderi: In podgoria Iasi, s-au înregistrat pierderi semnificative la ochii principali la următoarele soiuri: Fetească albă situat la baza pantei între 70%  și 94%;Fetească regală între 14% (platou) și 30% (bază pantă);Muscat Ottonel situat la mijlocul pantei: 29%;Aromat de Iaşi: 25%; Gelu: 56%;Chasselas dore situat la baza pantei: 66%;Paula: 25%.
  • Sursele de informare: ICDVV Valea Calugareasca, SCDVV Blaj, Bujoru, Iasi, Minis, Murfatlar, Odobesti, USAMV Bucuresti-SCDVV Pietroasa filiala, INCDBH Stefanesti
  1. Culturi de câmp
  • În cursul zilei de ieri ninsorile au continuat în majoritatea zonelor cultivate cu cereale de toamnă. În multe zone din țară stratul de zăpadă are o grosime apropiată de cea întâlnită în lunile de iarnă. Temperaturile maxime din zonele cu culturi de toamnă nu au depășit +4,6°C (Mangalia). În Moldova temperaturile minime înregistrate ieri au coborât până la -13,6°C (la Rădăuți) iar grosimea stratului de zăpadă a fost a variat de la 19 cm în nord la 8 cm la Tecuci și 4 cm la Adjud. În vestul țării temperatura aerului a coborât sub -7°C (-8,4°C la Lugoj). Zonele cu temperaturi minime pozitive s-au redus și mai mult față de ziua precentă. (http://www.meteoromania.ro/anm2/).
  • Temperatura aerului la Fundulea:
  • valoare maximă (h 13:00): -  0,9 0C ;
  • valoare minimă (h 04:00):   - 8,3 0C;
  • valoare medie :  - 3,1 0C.
  • Stratul de zăpadă: 3 cm.
  • Temperatura medie a solului la 5 cm adâncime: + 2,50C

  Grâu, orz,  rapiță

  • Stare de vegetație: Staționar.
  • Atac de boli si dăunători: Staționar
  • Pierderi: Staționar

   

  1. Pomicultura
  • Temperatura în zonele pomicole (minimele zilei, înregistrate în adăpostul meteorologic la 2 m de la nivelul solului / grosimea stratului de zăpadă): ICDP Pitești, Mărăcineni -3,8ºC/ 3 cm; SCDP Băneasa -7,3ºC/ 8 cm; Bistrița -2,2ºC/ 6 cm; SCDP Constanța -1,8ºC/ 0 cm; SCDCPN Dăbuleni -0,1ºC/ 0 cm; SCDP Geoagiu -0,7ºC/ 0 cm; SCDP Iași -4,5ºC/ 11 cm; SCDH Târgu Jiu -3,1ºC/ 3 cm; SCDP Voinești -5,1/ 0 cm. 
  • Pornirea în vegetație: SCDP Constanța - soiul de migdal Sandi la începutul înfloririi și soiurile de piersic în buton roz și cais în buton alb; ICDP Pitești, Mărăcineni – începutul umflării mugurilor la unele soiuri de măr, păr, prun, cireș, vișin și dezmugurire la soiul de piersic Filip, Redhaven și speciile de arbuști fructiferi afin (Vaccinium corymbossum, soiurile Aurora, Liberty, Huron, Eliot, Duke, Safir, Simultan și Lax), coacăz negru (Ribes nigrum L., soiurile Ronix și Abanos), lonicera (Lonicera caerulea var. edulis – kamchiatika, dezmugurit), cornul (Cornus mass L., înflorire) și socul (Sambucus nigra L.).
  • Pierderi: SCDP Iași, procent muguri de rod afectați: la cais soiurile Amiral 15% și VT 950349 5%; la piersic, soiul Filip 10% și la cireș, hibridul HC 930209 (extratimpuriu) 5%; SCDP Constanța - la specia piersic, procent de muguri de rod afectați înainte de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectați: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană.
   - SCDCPN Dăbuleni – la specia cais procent de muguri de rod afectați de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie (-17,6ºC), 70% și la piersic 10%; - ICDP Pitești, Mărăcineni – la specia piersic, procent de muguri de rod afectați: 81% la soiul Filip și 72% la soiul Redhaven și la specia cireș soiul Sweetheart 42%, datorită gerului din dimineața zilei de 01.03.2018 (-20,4 ºC în afara adăpostului meteo la 2 m de la nivelul solului).  Este cert ca pagupe pot aparea dupa fenomenele meteo  din ultimile zile  in zona  SCDP Constanta, unde ploile inghetate s-au repetat  iar chiciura a persistat pe muguri mai mult de 24 h . Pierderi pot aparea la migdal – cu mugurii aproape deschisi , la cais si piersic  prinsi  in faza de boabe rosii ( este vb de  zona Constanta ). In rest, nu par a se inregistra pierderi.  Se vor face observatii si analize  in zilele urmatoare.
  • Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.
  • Temperaturi critice:
   La speciile pomicole la care mugurii de rod s-au umflat - pagube de 10% pot să apară la temperaturi de -8ºC, -9ºC, pentru ca la -16ºC, -17ºC, pagubele provocate mugurilor de rod, să ajungă până la 90%. La speciile piersic și cais în faza de buton roz sau alb, limita de rezistență este de -4ºC pentru 10% pierderi și -10ºC pentru 90% pagube.
  1. Viticultura
  • Temperatura în zonele viticole (minima absoluta): I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave 0 ºC), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi -7,5 ºC, podgoria Odobesti -6,5ºC, podgoria Dealul Bujorului -5,9 ºC), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa -4,2 ºC, centrul viticol Valea Calugareasca -4,9 ºC, podgoria Stefanesti -3,9 ºC), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat -2,0 ºC), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar – 2,4 ºC).
  • Grosimea stratului de zapada: I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave 0 cm), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi 12 cm, podgoria Odobesti 5 cm, podgoria Dealul Bujorului 0 cm), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa 5 cm, centrul viticol Valea Calugareasca 2 cm, podgoria Stefanesti 0 cm), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat 0 cm), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar 4 cm).
  • Pornirea in vegetatie: NU
  • Pierderi: În podgoria Iași, s-au înregistrat pierderi semnificative la ochii principali la următoarele soiuri: Fetească albă situat la baza pantei între 70%  și 94%;Fetească regală între 14% (platou) și 30% (bază pantă);Muscat Ottonel situat la mijlocul pantei: 29%; Aromat de Iaşi: 25%;Gelu: 56%; Chasselas dore situat la baza pantei: 66%; Paula: 25%. In marea majoritate a zonelor de referință a stațiunilor viticole nu sunt înregistrate până acum pierderi semnificative cu excepția unor soiuri și numai în anumite centre viticole.
  • Sursele de informare: ICDVV Valea Calugareasca, SCDVV Blaj, Bujoru, Iasi, Minis, Murfatlar, Odobesti, USAMV Bucuresti-SCDVV Pietroasa filiala, INCDBH Stefanesti
  1. Culturi de câmp
  • În cursul zilei de ieri ninsorile au continuat în toate regiunile țării. Temperaturile maxime din zonele cu culturi de toamnă au variat de la -5,1°C (Cotnari) la +6,8°C (Târgu Jiu). În Moldova temperaturile minime înregistrate ieri au coborât până la 13°C (la Tecuci) iar stratul de zăpadă a fost în medie de 6 cm. În Bărăgan și în unele zone din nord-vest temperaturile minime au coborât spre -7°C. Temperatura aerului a rămas în tot timpul zilei peste 0°C doar într-o fâșie foarte îngustă din zona Turnul Severin -Calafat. In toate zonele s-au inregistrat straturi de zapada mai subtiri sau mai groase, strat  care a jucat  si joaca un anumit  rol de protectie.Pericolul mai mare pentru culturile de camp poate veni de la apa stagnanta in zona culturilor agricole ( cereale paioase si rapita).

  (http://www.meteoromania.ro/anm2/).

  • Temperatura aerului la Fundulea:
  • valoare maximă (h 17:00): -  0,5 0C ;
  • valoare minimă (h 23:00):   - 6,9 0C;
  • valoare medie :   - 2,7 0C.
  • Stratul de zăpadă: 3 cm.
  • Temperatura medie a solului la 5 cm adâncime: + 2,80C

          Grâu, orz,  rapiță

  • Stare de vegetație: Staționar.
  • Atac de boli si dăunători: Staționar
  • Pierderi: Noi pagube (în special pentru culturile de orz și rapiță) produse de ger în sudul Moldovei.

  harta 1 jurnal agricol 21 martie 2018

  harta 2 jurnal agricol 21 martie 2018

  harta 3 jurnal agricol 21 martie 2018

  harta 4 jurnal agricol 21 martie 2018

   

 2. MADR încurajează înființarea și dezvoltarea formelor asociative în agricultură

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Ruraleinformează că se află în desfășurare licitația deschisăpentru atribuirea contractului privind Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”,număr anunț de participare în SEAP nr. 182727/15.02.2018.

  Procedura a fost lansată pe 7 loturi la nivel național, în conformitate cu prevederile legislației naționale din domeniul achizițiilor publice și ale Măsurii 2 „Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei”,din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Precizăm că termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 29.03.2018, ora 16.00.

  La nivel național, se preconizează consilierea a 10.000 de producători agricoli după cum urmează:

  • LOT 1 (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui):
  • Număr de producători agricoli consiliați – 1488;
  • Număr de forme asociative înființate şi dezvoltate, maxim 50 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscut conform legislației naționale în vigoare;
  • LOT 2 (județele Brăila, Buzău, Constanta, Galați, Vrancea, Tulcea):
  • Număr de producători agricoli consiliați – 1488;
  • Număr de forme asociative înființate şi dezvoltate, maxim 50 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscut conform legislației naționale în vigoare;
  • LOT 3 (județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, București -Ilfov):
  • Număr de producători agricoli consiliați – 1904;
  • Număr de forme asociative înfiinţate şi dezvoltate, maxim 65 din care minim 2 grupuri de producători agricoli recunoscute conform legislaţiei naţionale în vigoare;
  • LOT 4 (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea):
  • Număr de producători agricoli consiliați – 1190;
  • Număr de forme asociative înfiinţate şi dezvoltate, maxim 45 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscut conform legislaţiei naţionale în vigoare;
  • LOT 5 (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiș):
  • Număr de producători agricoli consiliați – 954;
  • Număr de forme asociative înfiinţate şi dezvoltate, maxim 40 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscut conform legislaţiei naţionale în vigoare;
  • LOT 6 (judeţele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj):
  • Număr de producători agricoli consiliați – 1488;
  • Număr de forme asociative înfiinţate şi dezvoltate, maxim 50 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscut conform legislaţiei naţionale în vigoare;
  • LOT 7 (județele Sibiu, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș):
  • Număr de producători agricoli consiliați – 1488;
  • Număr de forme asociative înfiinţate şi dezvoltate, maxim 50 din care minim 1 grupuri de producători agricoli recunoscut conform legislaţiei naţionale în vigoare.

  Contractul are ca obiect achiziția serviciilor de consiliere  pentru înființarea formelor asociative ale producătorilor agricoli, respectiv societăți/cooperative  agricole/grupuri de producători, în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare și dezvoltarea acestora, prin întocmirea de planuri de afaceri și are o valoare estimată fără TVA de 15.914.500 RON pentru toate cele 7 loturi.

  Contractul este finanțat din fondurile FEADR (fonduri comunitare) prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Măsura2 „Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei”.

  1. Pomicultura
  • Temperatura în zonele pomicole (minimele zilei, înregistrate în adăpostul meteorologic la 2 m de la nivelul solului / grosimea stratului de zăpadă): ICDP Pitești, Mărăcineni -6,4ºC/ 10 cm; SCDP Băneasa -4,8ºC/ 7 cm; Bistrița -0,2ºC/ 4 cm; SCDP Constanța -0,5ºC/ 0 cm; SCDCPN Dăbuleni -3,5ºC/ 3 cm; SCDP Geoagiu -0,6ºC/ 0 cm; SCDP Iași -6,3ºC/ 9 cm; SCDH Târgu Jiu -4,8ºC/ 11 cm; SCDP Voinești -5,5/ 7 cm. 
  • Pornirea în vegetație: SCDP Constanța - soiul de migdal Sandi la începutul înfloririi și soiurile de piersic în buton roz și cais în buton alb;- ICDP Pitești, Mărăcineni – începutul umflării mugurilor la unele soiuri de măr, prun și cireș și dezmugurire la soiul de piersic Filip, Redhaven și speciile de arbuști fructiferi afin (Vaccinium corymbossum, soiurile Aurora, Liberty, Huron, Eliot, Duke, Safir, Simultan și Lax), coacăz negru (Ribes nigrum L., soiurile Ronix și Abanos), lonicera (Lonicera caerulea var. edulis – kamchiatika, dezmugurit), cornul (Cornus mass L., înflorire) și socul (Sambucus nigra L.).
  • Pierderi:- SCDP Iași, procent muguri de rod afectați: la cais soiurile Amiral 15% și VT 950349 5%; la piersic, soiul Filip 10% și la cireș, hibridul HC 930209 (extratimpuriu) 5%;
  • - SCDP Constanța - la specia piersic, procent de muguri de rod afectați înainte de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectați: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană.- SCDCPN Dăbuleni – la specia cais procent de muguri de rod afectați de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie (-17,6ºC), 70% și la piersic 10%;
  • - ICDP Pitești, Mărăcineni – la specia piersic, procent de muguri de rod afectați: 81% la soiul Filip și 72% la soiul Redhaven și la specia cireș soiul Sweetheart 42%, datorită gerului din dimineața zilei de 01.03.2018 (-20,4 ºC în afara adăpostului meteo la 2 m de la nivelul solului). 
  • Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.
  • Temperaturi critice:
   La speciile pomicole la care mugurii de rod s-au umflat - pagube de 10% pot să apară la temperaturi de -8ºC, -9ºC, pentru ca la -16ºC, -17ºC, pagubele provocate mugurilor de rod, să ajungă până la 90%. La speciile piersic și cais în faza de buton roz sau alb, limita de rezistență este de -4ºC pentru 10% pierderi și -10ºC pentru 90% pagube.

   

  1. Viticultura
  • Temperatura în zonele viticole (minima absoluta): I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave +2,0 ºC), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi -11,1 ºC, podgoria Odobesti -7,3ºC, podgoria Dealul Bujorului -9,4 ºC), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa -6,8 ºC, centrul viticol Valea Calugareasca -5,4 ºC, podgoria Stefanesti -6,0 ºC), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat -2,0 ºC), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar – 6,0 ºC).
  • Grosimea stratului de zapada: I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave 0 cm), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi 12 cm, podgoria Odobesti 4 cm, podgoria Dealul Bujorului 0 cm), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa 0 cm, centrul viticol Valea Calugareasca 2 cm, podgoria Stefanesti 7 cm), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat 0 cm), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar 0 cm).
  • Pornirea in vegetatie: NU
  • Pierderi: In podgoria Iasi, s-au înregistrat pierderi semnificative la ochii principali la următoarele soiuri:

         Fetească albă situat la baza pantei între 70%  și 94%;Fetească regală între 14% (platou) și 30% (bază pantă);Muscat Ottonel situat la mijlocul pantei: 29%;Aromat de Iaşi: 25%;Gelu: 56%;Chasselas dore situat la baza pantei: 66%;Paula: 25%.

  • Sursele de informare: ICDVV Valea Calugarească, SCDVV Blaj, Bujoru, Iași, Minis, Murfatlar, Odobești, USAMV Bucuresti-SCDVV Pietroasa filiala, INCDBH Stefanesti
  1. Culturi de câmp
  • În cursul zilei de ieri a nins în toate regiunile țării. Temperaturile maxime din zonele cu culturi de toamnă au variat de la -8,4°C (Rădăuți) la +9,6°C în centrul Transilvaniei (Dumbrăveni). În Moldova temperaturile minime înregistrate ieri au coborât sub -7°C (-8,3°C la Târgu Neamț). În sudul țării temperaturile minime au coborât spre -5°C. În Transilvaniei temperatura minimă a ajuns la -4,2°C la Baia Mare în timp ce la Sibiu nu a coborât sub -0.2°C.(http://www.meteoromania.ro/anm2/).
  • Temperatura aerului la Fundulea:
  • valoare maximă (h 14:00): -  3,6 0C ;
  • valoare minimă (h 08:00):   - 5,6 0C;
  • valoare medie :   - 4,6 0C.
  • Stratul de zăpadă: 3 cm.
  • Temperatura medie a solului la 5 cm adâncime: + 3,70C

  Grâu, orz,  rapiță

  • Stare de vegetație: Staționar.
  • Atac de boli si dăunători: Staționar
  • Pierderi: Staționar.

  harta 1 jurnal agricol 20 martie 2018

  harta 2 jurnal agricol 20 martie 2018

  harta 3 jurnal agricol 20 martie 2018

  harta 4 jurnal agricol 20 martie 2018

 3. Au fost făcute primele plăți în conturile furnizorilor de purcei din cadrul Programului de susținere a porcilor din rasele Bazna și Mangalița

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că până la data de 19 martie 2018, în Sibiu, patru beneficiari ai programului de susținere a porcilor din rasele Bazna și Mangalița au primit 38 de purcei înțărcați. MADR a plătit furnizorilor suma de 9.500 lei, iar banii au ajuns deja în conturile fermierilor.

  De asemenea, în Hunedoara au fost livrați 4 purcei unui crescător, iar banii urmează să ajungă la fermierul înscris în program în perioada imediat următoare, suma cuvenită fiind de 1.000 lei. Plățile vor continua pe măsură ce și alți fermieri vor parcurge etapele prevăzute în program.

  Programul de susținere a porcilor din rasele Bazna și Mangalița prevede ca purceii pentru creștere și îngrășare să fie preluați de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangalița si să fie transportați la crescătorii de porci grași, ocazie cu care se încheie contractul de livrare între procesator și crescătorul de porci.

  Ajutorul de minimis ce reprezintă 250 lei/cap este acordat furnizorului de purcei livrați la greutatea minimă de 10 kg fiecare. Transferul de purcei va continua și în alte județe, ținându-se cont de înscrierile în registru și de existența purceilor înțărcați, ajunși la greutatea de livrare.

  1. Pomicultură
  1. Temperatura în zonele pomicole (minimele zilei, înregistrate în adăpostul meteorologic la 2 m de la nivelul solului / maximele zilei anterioare): ICDP Pitești, Mărăcineni -5,6ºC/ 3,8ºC; SCDP Băneasa -5,5ºC/ 0,6ºC; Bistrița -4,1ºC/ -1,2ºC; SCDP Constanța -7,0ºC/ 3,0ºC; SCDCPN Dăbuleni -3,1ºC/ 3,8ºC; SCDP Geoagiu 0,9ºC/ 7,6ºC; SCDP Iași -11,5ºC/ -5,7ºC; SCDH Târgu Jiu -2,2ºC/ 7,4ºC; SCDP Voinești -5,7ºC/ 2,2ºC. 
  2. Pornirea în vegetație: NU, excepție:
   - SCDP Constanța - soiul de migdal Sandi la începutul înfloririi și soiurile de piersic în buton roz și cais în buton alb;
   - ICDP Pitești, Mărăcineni – începutul umflării mugurilor la unele soiuri de măr și cireș și dezmugurire la soiul de piersic Filip, Redhaven și speciile de arbuști fructiferi afin (Vaccinium corymbossum, soiurile Aurora, Liberty, Huron, Eliot, Duke, Safir, Simultan și Lax), coacăz negru (Ribes nigrum L., soiurile Ronix și Abanos), lonicera (Lonicera caerulea var. edulis – kamchiatika,dezmugurit), cornul (Cornus mass L., dezmugurit) și socul (Sambucus nigra L.).
  3. Pierderi:
   - SCDP Iași, procent muguri de rod afectați: la cais soiurile Amiral 15% și VT 950349 5%; la piersic, soiul Filip 10% și la cireș, hibridul HC 930209 (extratimpuriu) 5%;

   - SCDP Constanța - la specia piersic, procent de muguri de rod afectați înainte de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectați: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană.
   - SCDCPN Dăbuleni – la specia cais procent de muguri de rod afectați de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie (-17,6ºC), 70% și la piersic 10%;
   - ICDP Pitești, Mărăcineni – la specia piersic, procent de muguri de rod afectați: 81% la soiul Filip și 72% la soiul Redhaven și la specia cireș soiul Sweetheart 42%, datorită gerului din dimineața zilei de 01.03.2018 (-20,4 ºC în afara adăpostului meteo la 2 m de la nivelul solului).
  4. Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.

  Temperaturi critice:
  La speciile pomicole la care mugurii de rod s-au umflat - pagube de 10% pot să apară la temperaturi de -8ºC, -9ºC, pentru ca la -16ºC, -17ºC, pagubele provocate mugurilor de rod, să ajungă până la 90%. La speciile piersic și cais în faza de buton roz sau alb, limita de rezistență este de -4ºC pentru 10% pierderi și -10ºC pentru 90% pagube.

  Date de contact: SCDP Iași: A.C.S., ing. Cristina Ionela Boboc, tel. 0232 214810, 0232 215065;
  Date de contact: Director SCDP Constanța Ion CAPLAN; Tel. / Fax.  0241-231187;
  Date de contact: SCDCPN Dăbuleni: Dr. ing. Mihaela Croitoru, e-mail: mhlcroitoru@yahoo.com
  Date de contact: Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură –Pitești
                            Tel. 0248 278066; Fax 0248 278477;
                            Laboratorul Genetică și ameliorare – Dr. ing. Butac Mădălina, laboratorul    
                            Arbuști fructiferi și căpșun - Dr. ing. Ancu Irina și laboratorul Tehnici, 
                            tehnologii - protecție fitosanitară: Dr. ing. Chițu Emil

   

  1. Viticultură
  • Temperatura în zonele viticole (minima absoluta): I. Podișul Transilvaniei (podgoria Târnave +4,0 ºC), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iași -8,9ºC, podgoria Odobești -6,4ºC, podgoria Dealul Bujorului -6,2 ºC), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa -4,0 ºC, centrul viticol Valea Călugărească -4,4ºC, podgoria Ștefănești -3,9 ºC), V.Crisana și Maramureș (podgoria Minis-Maderat -2,0 ºC), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar -2,0 ºC).
  • Pornirea in vegetație: NU
  • Pierderi: În podgoria Iași s-au înregistrat pierderi de ochi cuprinse intre 26% la soiul Gelu și 66% la soiul Chasellas doré, în cazul soiurilor pentru struguri de masă și intre 30% la soiul Fetească regală și 70% la soiul Fetească albă, în cazul soiurilor pentru struguri de vin.
   În plantațiile cu pierderi peste 20% se recomandă efectuarea tăierilor de compensare.
  • Sursele de informare: ICDVV Valea Calugareasca, SCDVV Blaj, Bujoru, Iași, Miniș, Murfatlar, Odobești, USAMV București-SCDVV Pietroasa filiala, INCDBH Ștefănești.
  1. Culturi de câmp
  • În această zi, în estul și sudul țării, s-a înregistrat practic un episod de iarnă târzie. Temperaturile maxime din zonele cu culturi de toamnă au variat de la -8,4°C (Rădăuți) la +9,5°C (Sibiu). În Moldova, temperaturile minime au coborât sub -10°C (-11,6°C la Roman), dar stratul de zăpadă a ajuns până la 20 de cm. În Bărăgan, temperaturile minime au coborât până la -6.4°C la Slobozia), dar stratul de zăpadă a fost foarte subțire. În restul regiunilor de interes temperaturile minime nu au scăzut sub -5°C. (http://www.meteoromania.ro/anm2/).
  • Temperatura aerului la Fundulea:
  • valoare maximă (h 01:00): +  3,8 0C ;
  • valoare minimă (h 20:00):   - 5,2 0C;
  • valoare medie :   - 1,7 0C.
  • Stratul de zăpadă: 1 cm.
  • Temperatura medie a solului la 5 cm adâncime: + 6,80C

  Grâu, orz,  rapiță

  • Stare de vegetație:Staționar (creșterea vegetativă a fost oprită de temperaturile mai scăzute, în zonele sudice și parțial în Transilvania plantele sunt decălite și pot fi afectate sever de temperaturi mai scăzute de -6°C la nivelul nodului de înfrățire).
  • Atac de boli si dăunători: Activitatea dăunătorilor (inclusiv Tanymecus a cărui prezență a fost semnalată în urmă cu două zile în câmpurile laboratorului de protecția plantelor de la INCDA-Fundulea) a fost stopată de către temperaturile scăzute și umiditatea ridicată. Vor fi avantajate insectele care și-au întârziat reluarea activității iar primul val de atac va avea, probabil o intensitate mult mai scăzută/ sau mai tardivă decât ar fi avut fără acest episod de iarnă târzie. Bolile plantelor cauzate de microorganisme facultativ parazite vor fi favorizate de cantitatea mare de frunze moarte.
  • Pierderi:Noi reduceri ale aparatului foliar, pierderi probabile pentru genotipurile sensibile, sunt încă perspective bune de refacere pentru genotipurile rezistente cultivate cu tehnologia optimă deși sunt de așteptat reduceri de producție în unele zone din sud-est și est. Mai mult decât pierderile directe datorate gerului pot apărea pagube suplimentare datorită includerii în gheață („ice encasement”) pe terenurile în care exista un exces de umiditate în momentul sosirii noului val de temperaturi scăzute.

  harta 1 jurnal agricol 19 martie 2018

  harta 2 jurnal agricol 19 martie 2018

  harta 3 jurnal agricol 19 martie 2018

  harta 4 jurnal agricol 19 martie 2018

 4. Vineri, 16 martie 2018, Fondul European de Investiții (FEI)a publicat Apelul de expresii de interes pentru selectarea intermediarilor financiari care vor oferi finanțare fermierilor din România în cadrul instrumentului financiar de creditare cu partajarea riscului prevăzut în Programul National de Dezvoltare Rurală. Publicarea Apelului a fost făcută ca urmare a semnării Acordului de finanțare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, la sfârșitul lunii noiembrie 2017.

   Bugetul alocat pentru acest instrument prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este de 93,87 mil Euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat pentru finanțarea investițiilor în cadrul sub-măsurilor 4.1 şi 4.1a – Sprijin pentru investiții în exploatații agricole şi pomicole, 4.2 şi 4.2a – Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole şi pomicole, 6.4 – Sprijin pentru înființarea şi dezvoltarea de activități neagricole în spațiul rural şi a proiectelor Leader care vizează investiții similare acestor măsuri.

   În concordanță cu obiectivele Guvernului României, prin intermediul acestui instrument financiar, vor fi susținute investițiile și cheltuielile de capital ale fermelor mici, ale tinerilor fermieri sau ale fermierilor din zona montană, precum şi ale altor întreprinderi active în domeniul agriculturii sau care desfășoară activități neagricole în spațiul rural. De asemenea, pentru facilitarea implementării Programului National de Dezvoltare Rurală, beneficiarii pot avea acces la credite pentru cofinanțarea privată a proiectelor contractate cu AFIR în cadrul măsurilor de investiții pentru agricultură, procesare sau activități neagricole în spațiul rural.

  Apelul de expresii de interes pentru selectarea intermediarilor financiari în cadrul Instrumentului financiar de creditare cu partajarea riscului poate fi consultat pe site-ul Fondului European de Investiții la următorul link: http://www.eif.org/what_we_do/resources/eafrd-fof-romania/index.htm

   

 5. Apar primele rezultate ale Programului de sprijin pentru comercializarea lanii

  Odată cu începerea sezonului de tuns al oilor, au fost livrate și primele cantități de lână către centrele de colectare a lânii. Astfel, primele rezultate ale programului de sprijin pentru comercializarea lanii se inregistreaza in judetele Sibiu si Constanta,  care au colectat o cantitate de lana de peste 1500 de tone, din care au fost trimise la export 1.100 tone către Turcia, India, China și Italia.

  Reamintim că măsura de realizare a centrelor de colectare a fost luată în baza Hotărârii de Guvern nr. 500/2017 privind acordarea ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, pentru a veni în sprijinul fermierilor crescători de ovine.

  Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii și-au manifestat intenția de a participa peste 32.000 de beneficiari, cu o cantitate totală estimată de aproximativ 23.000 de tone, așadar prin centrele existente se poate prelua în totalitate această cantitate.

  Pentru a beneficia de sprijinul de 1 leu/kg pentru lâna comercializată, cei înscriși în Program trebuie să depună la Direcțiile pentru Agricultură documentele justificative de plată, până la data 1 iulie 2018. Documentele justificative de plată sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.

  1. Pomicultura
  • Temperatura în zonele pomicole (minimele zilei, înregistrate în adăpostul meteorologic la 2 m de la nivelul solului / maximele zilei anterioare): ICDP Pitești, Mărăcineni 2,4ºC/ 16,1ºC; SCDP Băneasa 0,1ºC/ 16,6ºC; Bistrița 0,3ºC/ 12,4ºC; SCDP Constanța 7,4ºC/ 12,7ºC; SCDCPN Dăbuleni 4,5ºC/ 17,3ºC; SCDP Geoagiu 2,9ºC/ 15,0ºC; SCDP Iași 2,5ºC/ 13,0ºC; SCDH Târgu Jiu 4,9ºC/ 17,1ºC; SCDP Voinești 0,9ºC/ 15,9ºC. 
  • Pornirea în vegetație: SCDP Constanța - soiul de migdal Sandi și soiurile de piersic Springold și Springcrest;ICDP Pitești, Mărăcineni – începutul umflării mugurilor la unele soiuri de măr și cireș și dezmugurire la soiul de piersic Filip, Redhaven și speciile de arbuști fructiferi afin (Vaccinium corymbossum, soiurile Aurora, Liberty, Huron, Eliot, Duke, Safir, Simultan și Lax), coacăz negru (Ribes nigrum L., soiurile Ronix și Abanos), lonicera (Lonicera caerulea var. edulis – kamchiatika, dezmugurit), cornul (Cornus mass L., dezmugurit) și socul (Sambucus nigra L.).
  • Pierderi:- SCDP Iași, procent muguri de rod afectați: la cais soiurile Amiral 15% și VT 950349 5%; la piersic, soiul Filip 10% și la cireș, hibridul HC 930209 (extratimpuriu) 5%;- SCDP Constanța - la specia piersic, procent de muguri de rod afectați înainte de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectați: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană.
   - SCDCPN Dăbuleni – la specia cais procent de muguri de rod afectați de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie (-17,6ºC), 70% și la piersic 10%; - ICDP Pitești, Mărăcineni – la specia piersic, procent de muguri de rod afectați: 81% la soiul Filip și 72% la soiul Redhaven și la specia cireș soiul Sweetheart 42%, datorită gerului din dimineața zilei de 01.03.2018 (-20,4 ºC în afara adăpostului meteo la 2 m de la nivelul solului).
  • Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.
  • Temperaturi critice:La speciile pomicole la care mugurii de rod s-au umflat (au pornit în vegetație) - pagube de 10% pot să apară la temperaturi de -8ºC, -9ºC, pentru ca la -16ºC, -17ºC, pagubele provocate mugurilor de rod, să ajungă până la 90%.
  1. Viticultura
  • Temperatura în zonele viticole (minima absolută): I. Podișul Transilvaniei (podgoria Tarnave +7,0 ºC), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi +3,8 ºC, podgoria Odobesti +5,8ºC, podgoria Dealul Bujorului +2,8 ºC), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa +3,5 ºC, centrul viticol Valea Calugareasca +6,1ºC, podgoria Stefanesti +1,4 ºC), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat +6,0 ºC), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar +6,7 ºC).
  • Pornirea in vegetatie: NU
  • Pierderi: În podgoria Iași, s-au inregistrat pierderi de ochi cuprinse între 26% la soiul Gelu si 66% la soiul Chasellas dore, în cazul soiurilor pentru struguri de masă și între 30% la soiul Fetesca regală și 70% la soiul Fetească albă, în cazul soiurilor pentru struguri de vin.
  • În plantațiile cu pierderi peste 20% se recomanda efectarea tăierilor de compensare.
  • Sursele de informare: ICDVV Valea Calugărească, SCDVV Blaj, Bujoru, Iași, Minis, Murfatlar, Odobești, USAMV Bucuresti-SCDVV Pietroasa filiala, INCDBH Stefănești
  1. Culturi de câmp
  • În mai multe zone cultivate cu cereale de toamnă din Transilvania s-au înregistrat temperaturi negative de până la -1,9°C (la Brașov) sau sub +2°C. Temperaturi mai scăzute de +4°C s-au înregistrat și la exteriorul arcului carpatin. Zonele în care temperaturile nu au coborât sub +6°C (sud-estul Dobrogei, Oravița- Moldova Veche și Arad) ocupă mai puțin de 10% din aria de interes pentru culturile de toamnă. În aceste condiții creșterea vegetației a fost stopată temporar. Temperaturile maxime au depășit ieri +15°C în sudul țării (+17.6°C la Filaret) și în unele zone mai restrânse din centrul Transilvaniei (+17.2°C la Blaj), din Banat (+15.4°C la Lugoj) și din centrul Moldovei (+15.2°C la Vaslui).
  • Precipitații de peste 5 mm au fost raportate în special pentru zona Moldovei (Bacău 6 mm, Iași 6 mm, Botoșani 12.5 mm). (http://www.meteoromania.ro/anm2/).
  • Temperatura aerului la Fundulea:
  • valoare maximă (h 16:00): + 15,4 0C ;
  • valoare minimă (h 07:00):   + 3,8 0C;
  • valoare medie :   + 8,8 0C.
  • Stratul de zăpadă: 0 cm. Precipitații: 2.8 mm.
  • Temperatura medie a solului la 5 cm adâncime: + 7,90C

  Grâu, orz,  rapiță

  • Stare de vegetație: Staționar (creșterile în vegetație au fost temperate de temperaturile mai scăzute).
  • Atac de boli si dăunători: Staționar
  • Pierderi: Staționar

  harta 1 jurnal agricol 16 martie 2018

  harta 2 jurnal agricol 16 martie 2018

  harta 3 jurnal agricol 16 martie 2018

   

© 2017 DADR Alba. All Rights Reserved.